Mijn definitie van een zijproject

Ik schrijf al een tijdje over zijprojecten, maar die kunnen vele vormen aannemen. Wat voor zijprojecten bedoel ik precies, wat is mijn definitie van een zijproject? Na lang wikken en wegen kwam ik op de volgende definitie: een project dat je naast je baan of studie doet, via het internet en puur uit eigen interesse.

Als eerste doe je je zijproject naast je baan of studie. Dat lijkt logisch, maar is in mijn ogen essentieel. Velen zullen op hun werk een klein project doen naast de normale werkzaamheden. Maar omdat dat vaak alleen binnen de organisatie te zien is is dat in mijn ogen geen zijproject.

Een zijproject leeft namelijk op het internet. Het internet maakt het mogelijk een keer iets te creëren en vervolgens praktisch de hele wereld kan bekijken. Dit noem ik de internet hefboom. Door de internet hefboom hoef je slechts elke dag eventjes aan je zijproject te werken om tot grote resultaten te komen.

Als laatste is een zijproject puur uit eigen interesse. Een succesvol zijproject is altijd uit intrinsieke motivatie. Velen zullen met grote doelen beginnen, maar dan altijd tegen de lamp lopen. Een zijproject doe je niet voor het succes, maar om hele andere redenen. Daarom hoeft een zijproject ook niet altijd een gigantisch succes te zijn om toch impact op de rest van je leven te hebben.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *