Je zijproject hoeft geen daverend succes te zijn om resultaten op te leveren

Wie aan een zijproject begint droomt waarschijnlijk van bergen aan bezoekers en bestormd worden door volgers en de media. Zoals Nick Maggiulli van Of Dollars And Data waar ik eerder over schreef. Maar je zijproject hoeft helemaal geen daverend succes te zijn om resultaten op te leveren.

Wie als doel heeft snel een succesvol zijproject neer te zetten, kan van een koude kermis thuis komen. Want succes halen duurt altijd lang. De Amerikanen zeggen het mooi: “an overnight success years in the making.” Verwachten dat je snel succes hebt is de beste manier om snel je motivatie te verliezen als het succes uitblijft.

Maar je hoeft ook helemaal geen rokende servers hebben om resultaat te hebben van je zijproject. Neem Tom Critchlow in zijn artikel over zijprojecten. Tom heeft bij Google gewerkt. De reden waarom hij daar opviel? Omdat hij als een van de weinigen een website gelanceerd had. Moraal van het verhaal: zelfs bij Google val je nog op met een simpele website als zijproject. Tien tegen een dat je bij veel minder hippe bedrijven nog meer uniek bent met een zijproject.

Ook ik herken dit. Een tijd verdiepte ik me in de blockchain en besloot ik een website te beginnen om dit aan mensen uit te leggen, volgens het recept van Xiaomikopen. Na drie artikelen kwam ik oude bekenden tegen die net een investeringsfonds in blockchain projecten waren begonnen. Rondom blockchains bestonden nog geen diploma’s of andere bewijzen van kennis. Maar dankzij mijn website met slechts drie artikelen kon ik toch mijn kennis aantonen.

Zelfs met drie pagina’s, of überhaupt een net gelanceerd zijproject, kun je dus toch al profiteren van je zijproject!