De internet hefboom: 1.166 uur aan leestijd met een artikel dat twee uur kostte om te schrijven

Het internet verandert radicaal hoeveel mensen je kunt bereiken. In de middeleeuwen schreven monniken handmatig bijbels over om de ideeën in de bijbel te kunnen verspreiden. Later kwam de drukpers. Het maken van een boek ging daarmee een stuk sneller, maar het was nog steeds kostbaar.

Het internet heeft geen “marginale kosten” de kosten van één extra bezoek aan een website zijn zo goed als nul, omdat serverruimte tegenwoordig zo goedkoop is.

Het internet heeft echter geen “marginale kosten.” Dat betekent, de kosten van één extra bezoek aan een website zijn zo goed als nul, omdat serverruimte tegenwoordig zo goedkoop is.

Dit zorgt voor een unieke hefboom: iets wat je maakt of schrijft kan ontzettend vaak bekeken worden, zonder dat het de maker nog tijd of geld kost. Een voorbeeld is dit artikel dat ik schreef in 2014 over de gebruikte mobiele frequenties in Nederland ten opzichte van China.

De internet hefboom: 20.000 bezoekers met twee uur werk door de marginale kosten van het internet die bijna 0 zijn.

Sinds 2014 is het artikel 20.000 keer bekeken, met een gemiddelde leesduur van 3,5 minuut. Dat is 70.000 minuten, of 1.166 uur, of 48 dagen! En dat met twee uur schrijfwerk.

Het schrijven kostte me waarschijnlijk een paar uur. Sinds 2014 is het artikel 20.000 keer bekeken, met een gemiddelde leesduur van 3,5 minuut. Dat is 70.000 minuten, of 1.166 uur, of 48 dagen! En dat met twee uur werk.

Een nog extremer voorbeeld van deze internet hefboom was de vraag-antwoord sectie op Xiaomikopen.nl. Bezoekers konden hier hun vragen stellen, die werden gepubliceerd als artikel. Handig, want waarschijnlijk hadden meer mensen dezelfde vraag! En die eindigden zo op mijn website via het artikel met de vraag.

De meest gelezen vraag is 6.000 keer bekeken, gemiddeld bijna vijf minuten per lezer. Dat is 28.500 minuten in totaal.

En dit is alleen nog maar de bestbezochte vraag! Tot de verkoop van de website waren er denk ik wel 500 vragen gesteld.

Dit is dus de internet hefboom op steroïden. Het aanmaken (of beter gezegd in elkaar hacken) van dit systeem met een plug-in (Gravity Forms) en WordPress Custom post Types kostte me hooguit een paar uur. De 500 pagina’s met vragen die bezoekers hadden waren het gevolg!