5 redenen waarom iedereen een zijproject zou moeten hebben

Ik ben altijd opvallend ondernemend geweest. Ik heb nooit een flitsend groot bedrijf gehad, maar zijprojecten als Xiaomikopen.nl leverden me veel meer op dan geld alleen. De afgelopen tijd ben ik daar wat serieuzer over gaan nadenken en ik zou iedereen aanraden een zijproject te beginnen naast studie of werk. Dit zijn vijf goede redenen om dat te doen:

Met een zijproject ontwikkel je nieuwe skills

Met een zijproject werk je aan skills die je anders tijdens werk of studie niet zou ontwikkelen. Dat is per definitie zo: als het in lijn zou liggen met normale bezigheden zou je het wel op werk doen.

Met Xiaomikopen leerde ik ontzettend veel over SEO: de kunst van het hoog scoren in Google. Toen ik het schrijven zelf wat minder begon te vinden liet ik anderen artikelen schrijven. Daardoor leerde ik over uitbesteden: hoe anderen vrijheid te geven, maar wel het resultaat te halen dat je voor ogen had. Ook onderhandelde ik veel met webshops, uit Nederland maar ook China. Zo leerde ik niet alleen onderhandelen maar ook over de Chinese cultuur.

Een zijproject is een signaal over je kennis

Wie een zijproject begint leert niet alleen veel, het is ook een signaal over je kennis. Er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen om veel tijd in een onderwerp te steken en dit online te zetten. Dat jij dit wel doet is al een signaal.

Zo verdiepte ik me in de zomer van 2017 in de blockchain. Aan het eind van de zomer richtte ik BlockchainAtotZ.nl op, waarin in begrijpbare taal mensen wilde uitleggen hoe blockchains werken. Op de website publiceerde ik maar enkele artikelen, maar het was wel genoeg om aangenomen te worden als analist bij een investeringsfonds in blockchain projecten. Dé perfecte bijbaan tijdens mijn studie Finance!

Een zijproject verlaagt het risico als je wilt gaan ondernemen

Wie begint met een zijproject springt niet volledig in het diepe als ondernemer. Met een zijproject verlaag je het risico tot je besluit fulltime te gaan ondernemen. Dit door eerst op een lager pitje uit te zoeken wat wel en niet werkt.

Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar Rick Pastoor schreef het broek GRIP terwijl hij Blendle werkte. Toen het aansloeg besloot hij zijn baan bij Blendle op te zeggen en zijn aandacht volledig op GRIP te leggen.

Ook al heb ik geen plannen om mijn baan op te zeggen, wil ik het ondernemende vuur niet laten doven. Om eerlijk te zijn was dat wel iets wat ik bang was om te verliezen bij het werken in een groot bedrijf. Een zijproject is de perfecte manier om toch ondernemend te blijven.

Een zijproject is een enorm voldoenend

Naast dat je er zelf van groeit is ook zijproject ook een ontzettend leuke hobby en erg voldoenend. Ik geloof zelf dat iedereen de behoefte heeft om te creëren en creatief te zijn. Met een zijproject ben je constant aan het creëren. Niet alleen door te schrijven: zo ga ik af en toe voor Micromobiliteit.nl de straat op om nieuwe foto’s te maken voor de website.

Met een zijproject bouw je een nieuw netwerk op

Door aan iets te werken dat net buiten je werkveld ligt komen een hele hoop andere mensen jou en je werk tegen. Dat is een fantastische manier om een nieuw netwerk op te bouwen, waar je ook weer veel kunt leren.