De mens snapt exponentiële groei niet. Dit is waarom

De mens lijkt de exponteniele groei van het aantal Corona besmettingen niet te snappen. Waren we net bijgekomen van de eerste golf, stond de tweede golf al om de hoek. En leerden we van de eerste golf? In delen, maar we lieten ons ook weer verassen. Waarom snapt de mens exponentiële groei van nature niet?

Exponentiële groei (groei die steeds sneller gaat ten opzichte van de vorige periode) komt door computers en het internet een stuk vaker voor. Bijvoorbeeld bij de internet hefboom. Maar exponentiële groei is niet nieuw. Het is iets natuurlijks, niet iets wat de mens alleen kan creëren. Zo zijn kernreacties ook exponentieel, evenals het opwarmen en afkoelen van materialen.

Dat is dus niet de reden dan de mens exponentiële groei niet snapt. Volgens mij snapt de mens exponentiële groei namelijk niet door een omgekeerde anchoring bias. Waar we bij een anchoring bias beïnvloed worden door een eerder genoemd getal, is dat bij exponentiële groei juist niet zo. Wat eerst normaal leek is snel vergeten. De nieuwe situatie is vervolgens ‘het nieuwe normaal’.

Neem aandelenprijzen. Daar zie je deze omgekeerde anchoring bias ook. Mensen noemen prijzen op het huidige moment vaak veel te hoog. Maar wat daarvoor de piek was (en dus een hoogtepunt) is alweer normaal. Terwijl mensen toen waarschijnlijk exact hetzelfde hadden.

Een minder technisch voorbeeld is mijn avocado plant. Die heb ik gestekt uit een pit van een avocado die ik twee maanden geleden at. Elke dag heb ik wel even gekeken naar de avocado. Hoe de worteltjes in het begin tevoorschijn kwamen, hoe ze groeiden en hoe toen de steel begon te groeien.

Ondanks dat ik elke dag gekeken heb, ben ik alweer vergeten hoe de plant een week geleden eruit zag. Als je me vraagt hoeveel de plant afgelopen week gegroeid is, moet ik het antwoord je schuldig blijven.

We wennen dus ontzettend snel aan de nieuwe situatie. Of dat nou aandelenprijzen zijn, de lengte van mijn avocadoplant of het aantal coronabesmettingen. Juist die oude situatie moeten we weten om te kunnen zien dat de groei, van wat dan ook, steeds sneller gaat. En dus exponentieel is.

Overigens kun je exponentiële groei ook in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld door elke dag 1% beter in iets te worden. Dan word je steeds sneller beter.