Over de strategie van Sonos en de samenwerking met Ikea

Vorig jaar kocht ik een Sonos speaker. Het bedrijf ging een jaar eerder naar de beurs, voor mij opmerkelijk als maker van één product. Maar vanaf het moment dat ik in de winkel een Sonos speaker kocht, snap ik Sonos’ strategie. En die verlaat een samenwerking met Ikea en flinke Black Friday kortingen.

Een enkele Sonos speaker klinkt al kraakhelder en zuiver, maar gebruik er meerdere en je kamer vult zich met geluid. Het effect is verbluffend. Ik had vorig jaar in de winkel al van te voren mijn zinnen gezet op een speaker. De verkoper liet me ook twee speakers in samenwerking horen en dat was het beste verkooptrucje ooit. Ik liep de winkel uit met een speaker, maar voorzag dat er snel een zou volgen.

Dat is de essentie van Sonos: zodra je er een hebt, wil je er meer. Niet alleen zodat je geen andere apps meer nodig hebt, maar omdat ze elkaar echt aanvullen. De gemiddelde Sonos gebruiker heeft er dan ook 2,7. 17% van de Sonos gebruikers heeft zelfs meer dan 5 (!) Sonos speakers in huis.

Het is voor Sonos dan ook zaak de eerste Sonos aan mensen te verkopen. Daarna volgen de andere Sonos speakers in huis vanzelf. Deze strategie zie je perfect terug in de samenwerking met Ikea en in de prijzen bij de afgelopen Black Friday.

In samenwerking met Ikea lanceerde Sonos twee speakers (een boekenplankspeaker en tafellamp met speaker), de Symfonisk serie. De producten hebben speakertechnologie van Sonos en het design en prijs van Ikea. Kortom, je koopt een volwaardige Sonos speaker voor een stuk minder geld.

Op deze manier komt een Sonos speaker bij een stuk meer mensen in huis. En daarna wil je de speakers van Sonos ook in de keuken, badkamer en slaapkamer, geloof me.

Een ander voorbeeld is Black Friday. Tijdens dit shoppingevenement werd flink met de prijzen van de speakers gestunt. Dit terwijl Sonos producten bijna nooit in de aanbieding zijn. Ook dit ondersteunt de strategie: mensen kopen zo eerder hun eerste Sonos. En fanatieke Sonos gebruikers kunnen zo nog meer speakers kopen en wordt de lock-in van Sonos nog sterker.

De pandemie is ook de perfecte storm voor deze Black Friday actie: iedereen werkt thuis en wil tijdens het werken wat minder stilte, en in de woonkamer meer kunnen genieten van de muziek.

En ik? Ik kon de Black Friday deals niet weerstaan en kocht mijn tweede Sonos speaker met een flinke korting. Ik ben weer verbluft over de geluidskwaliteit en koop waarschijnlijk nooit meer speakers van een ander merk..