Waarom consultants gek zijn van driver trees en waarom niet iedereen zijproject heeft

Waarom consultants gek zijn van driver trees en waarom niet iedereen zijproject heeft

Als consultant werk ik samen met ongelofelijk slimme collega’s. Een van de dingen waar collega’s goed in zijn en waar ik nog beter in wil worden is snel de essentie van een probleem of vraag begrijpen. Hiervoor worden driver trees veel gebruikt.

Driver trees zijn een manier om tot de kern van vragen of problemen te komen. Dit doe je door de oorzaken steeds verder uit te splitsen. Zie bijvoorbeeld onderstaande driver tree. Elk antwoord wordt weer verder doorgrond.

Een simpele driver tree waarom niet iedereen een zijproject heeft.

Een driver tree is altijd MECE (Mutually Exclusive, Collectively Exhaustive). Dit betekent dat er geen overlap tussen takken is (mutually exclusive) en geen missende elementen (collectively exhaustive).

Ik ben erg enthousiast over zijprojecten en vind dat iedereen er een moet hebben. Om uit te zoeken waarom niet iedereen er heeft heb ik een simpele driver tree gemaakt.

Als eerste is er een verschil tussen niet willen en niet kunnen (dit is ook een veelgebruikt model in de consultancy: de ability-willingness matrix).

Niet willen kan verder opgesplitst worden. Sommigen zullen de voordelen niet zien van een zijproject en beginnen daarom niet. Anderen zien het voordeel wel, maar houden het niet vol om te blijven werken aan een zijproject.

Ook niet kunnen kan verder opgedeeld worden. Je kunt de voordelen zien, maar niet weten waarover je een zijproject wilt beginnen. Of niet weten hoe je een website maakt of nieuwsbrief begint.

De onderste elementen van een driver tree zijn specifieke antwoorden op je vraag. Je kunt nu uitkiezen welk onderliggend probleem je op wilt lossen. Verwacht de komende tijd dus artikelen over het vinden van een onderwerp en hoe een zijproject te maken. Naast de voordelen schreef ik eerder ook al over hoe je zorgt dat je genoeg tijd hebt voor een zijproject.

Een driver tree maken is ontzettend voldoenend als hij ook nieuwe inzichten dekt. Weet wel dat een driver tree nooit perfect is, het blijft een versimpelde weergave van de werkelijkheid.

Een handige tip is om niet meteen een boomdiagram te maken, maar eerst een lijst te maken met antwoorden op je probleem. Die kun je dan vervolgens groeperen en zo ontstaat de boom vanzelf.