Waarom je meerdere boeken tegelijkertijd moet durven lezen

Sinds ik in 2016 een Kindle kocht (overigens het enige apparaat dat niet binnen 3 jaar veroudert) lees ik een stuk meer boeken. Maar nog steeds stapte ik in een valkuil: ik wilde niet meer dan twee boeken tegelijkertijd lezen. Één fictie boek en één non-fictie boek. Zo kon ik deze afwisselen en las ik al mijn boeken uit. Slim, dacht ik.

Maar je moet niet maar een of twee boeken tegelijkertijd willen lezen. Sterker nog, je moet een boek ook weg durven leggen als het je niet aanspreekt. Daarom lees ik nu veel meer boeken tegelijkertijd, momenteel 6.

Ik vind lezen erg belangrijk. Daarom is het belangrijk om te blijven lezen. Het grootste gevaar is dan om geen plezier meer te hebben in lezen. Wanneer je jezelf forceert een boek uit te lezen voor je aan een ander begint verdwijnt dat plezier. En dan is het heel verleidelijk om andere dingen te gaan doen in plaats van lezen. Zoals Netflixen. Zo verlies je de gewoonte om te lezen en lees je binnen de kortste keren helemaal niets meer.

Daarnaast heeft meerdere boeken tegelijkertijd lezen nog een voordeel: kruisbestuiving. Een nieuw boek kan een ander boek ineens in een ander daglicht zetten. Zo ben ik afgelopen maand in een nieuw boek begonnen waardoor ik een ander boek ineens met een heel ander perspectief lees.

Blijf lezen!