Second order effects van ChatGPT: minder handelingen met de handleiding

De laatste tijd denk ik na over de second order effects van ChatGPT; hoe gaat deze technologie de wereld veranderen?

ChatGPT is getraind op een enorme hoeveelheid teksten, en kan op basis daarvan voorspellen wat een logisch volgend woord in een zin is. Het heeft geen echte kennis, kan extreem goed gokken hoe zinnen opgebouwd moeten zijn.

Dat maakt ChatGPT een extreem goede samenvatten: je kunt de tekst van een artikel plakken, en om de samenvatting vragen. Dan doet het exact hetzelfde trucje als hoe de GPT getraind is.

Een eureka moment kan altijd komen, in dit geval bij het reparatie van een toilet. Ik zie het wel voor me dat handleidingen weer enorme lappen teksten worden, waarbij de gehele werking van een apparaat uitgelegd wordt, en ook hoe de meest voorkomende problemen op te lossen. Dat wordt ingeladen in een GPT. Als je dan problemen hebt kun je alle mankementen invoeren in de GPT en geeft deze de meest waarschijnlijke oorzaken en hoe ze te checken en op te lossen.