Als het gratis is ben jij het product: ook als het gaat om gratis lucht

Een mooi voorbeeld van het bekende internet gezegde “als het gratis is ben jij het product” zijn de bandenpompen van Stichting de Groene Garage.

Ik ben helemaal voor het duurzamer rijden (en leven!), en daar horen ook marginal gains als rijden met goed opgepompte banden bij. En de pompen zijn gratis!

Maar wat blijkt? De Stichting verkoopt CO₂-certificaten op basis van de uitstootreductie op basis van haar bandenpompen. Daarmee wordt de uitbreiding van het netwerk van bandenpompen gefinancierd, en dat vind ik helemaal prima.

Alleen, is het niet de gebruiker van de bandenpompen die de uitstootreductie realiseert? Het is in ieder geval zeker niet de koper van de CO₂-certificaten.

En daar wringt het voor mij: ik ben helemaal voor het rijden met de juiste bandenspanning, en ook om zoveel mogelijk gratis pompen in Nederland te plaatsen om dat eerste te realiseren. Maar dat een grote uitstoter daar CO₂-certificaten van kopen, dat wringt voor mij.

Enfin, vanmiddag pomp ik waarschijnlijk toch maar even mijn banden op via een gratis bandenpomp. Daarmee bespaar ik geld, maak ik meer pompen mogelijk, en de bedrijven hebben toch al de juiste prikkel om CO₂-certificaten te kopen of hun uitstoot te verminderen. We leven in een complexe wereld!