Creëren is ook cureren – en dat gaat niet samen met AI

NRC schreef recent over Kwebbelkop (Jordi van den Bussche), een van Nederlands grootste YouTubers. Niets geks als je hem niet kent: hij richt zich op de internationale markt. En waarschijnlijk ben je wat te oud om tot zijn doelgroep te behoren als je dit leest.

Het artikel gaat over Kwebbelkop AI: een kunstmatige versie van Kwebbelkop. Daardoor kan Jordi zich richten op andere zaken die hij interessanter vindt. Het maken van YouTube video’s blijkt veel tijd te kosten, ook als je een team kan vragen een deel van de voorbereidingen te doen. Een voorbeeld van de AI-versie is de volgende:

https://www.youtube.com/watch?v=JNkXv643kME

De reacties zijn niet mals: Kwebbelkop AI wordt vergruisd. Over de technische kwaliteit wordt een hoop gesproken. Op dat gebied sluit ik me aan bij Jordi. Dat is een technische formaliteit. Geef het wat tijd en de technische kwaliteit wordt beter.

Maar de inhoud van de video valt me ook op. Het is een video waarin gereageerd wordt op een andere video die een spel (Minecraft) ultra realistisch maakt. Deze reacties zijn niet echt onderbouwd of heel diepgaand.

Daarin zit wat mij betreft de crux: creëren is ook cureren. Als je creatief bezig bent is dat ook een vorm van stemmen met je tijd. Door iets te maken, en daar tijd aan te besteden, investeer je er in. Je vindt het het waard om je tijd te besteden. Dat is ook een vorm van cureren: je kunt je tijd maar een keer besteden, dus als je slim bent maak je iets waar je achter gaat.

Met (Kwebbelkop) AI is het maken wel heel gemakkelijk en vooral minder tijdrovend geworden. Je kunt een hele hoop meer creëren op deze manier. Maar daardoor maak je niet alleen meer wat je denkt wat écht goed is. Een extra video is immers zo gemaakt.

Het gevolg is content van mindere kwaliteit, en dat is iets waarvan je naar mijn idee wél wat van kunt vinden.

Voor de toekomst

In de toekomst zie ik het dus nog wel gebeuren dat niet-AI-gegenereerde content een manier van filteren wordt. Door AI-gegeneerde content weg te filteren zie je alleen content waar iemand écht tijd aan heeft besteed. En is dus niet massa geproduceerd.

The Studio maakte hier een interessante video over, op basis van de Leica M11-P. Dit is de eerste camera die cryptografisch vastlegt dat een foto écht genomen is, en welke wijzigingen toegepast zijn.

Overigens snap ik Kwebbelkop’s gedachtegang volledig. Niet alleen zorgt het internet nu voor distributie tegen nagenoeg geen kosten (zoals de drukpers voor boeken deed). Ook het maken van content heeft nu nagenoeg geen kosten. Vanuit zakelijk perspectief is het dus een hele slimme move, maar het lijkt er op dat de YouTube community dit niet accepteert.