De fiets, de fiets, en verder niets

In 2016 scheurde in mijn kruisband af en werd ik geopereerd. In 2019 weer, maar de andere knie. Toen gooide ik mijn laatste voetbalspullen in een ondergrondse vuilcontainer en vanaf dat moment zocht ik een nieuwe sport.

Na de laatste revalidatie (die duurt een jaar per knie) bleef ik fitnessen. Maar dat was een middel, geen doel. En middelen zijn slechte motivators. Hardlopen ging, maar altijd alleen sporten is saai. Ik heb nog twee proeftrainingen roeien gedaan op de Maas, maar ook dat klikte niet. Ik heb ook nog een tijdje aan bootcamp gedaan in het park, maar dat was te veel springen voor mijn knieën.

In 2020 kocht ik een fiets, zoals zovelen tijds corona. Sindsdien wil ik de fiets, de fiets, en verder niets. De eerste twee jaar waren rondjes van twee uur al heel wat. Vorig jaar fietste ik de fiets-elfstedentocht en sloeg de vonk over. Deze zomer zit ik drie keer per week op de fiets en ben ik lid geworden van een fietsclub.

Fietsen bevat alles wat het leven ook heeft. Geen zin hebben, avonturieren, jezelf tegenkomen, anderen tegenkomen, pech hebben, winnen, verliezen, genieten, afzien, genieten van het afzien, uitkijken naar de volgende keer. Er wordt dan ook over weinig sporten zo veel geschreven als over fietsen.

Fietsen is voor mij niet alleen een sport. Het is ook mijn grootste hobby. (Sporten en hobby’s lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Je kunt niet de hele dag sporten, wel hobbyen. Het zijn ook geen synoniemen.) Ik doe graag dingen met mijn handen, heb zelfs een lasdiploma, maar zoals je begrijpt, geen klusruimte en/of lasapparaat. Aan mijn fiets doe ik alles zelf. In het begin super frustrerend (een fiets is in alles klein, vettig en kwetsbaar) maar het lukt steeds sneller en geeft voldoening. En dan heb ik het nog niet gehad over de lol van route’s plannen, leren over beter worden, en ja, de profs volgen.

Zo snel mogelijk

Zo snel mogelijk de stad uit
Zo snel mogelijk de polder in

Zo snel mogelijk die klote wind verslaan
Zo snel mogelijk mijn vriend weer in de rug

Zo snel mogelijk een zoute kus
Zo snel mogelijk een douche

Zo snel mogelijk weer op de fiets