Ik ontdekte de waarde van openbare overheids informatie dankzij mijn zijproject

Een van de redenen dat ik zo enthousiast ben over zijprojecten is omdat je werkt aan nieuwe skills en nieuwe dingen leert. Zo ontdekte ik eerder dit jaar hoe waardevol de informatie is die de overheid online plaatst.

Aanbieders van deelmobiliteit zijn terughoudend met informatie vrijgeven. Maar voor gemeenten moeten ze wel. En die informatie wordt openbaar gemaakt. Zo blijkt dat in Groningen elke deelscooter gemiddeld vijf tot acht ritten per dag maken. Opvallend hoog!

Bij een democratie hoort openheid en transparantie, vandaar dat dit soort informatie openbaar gemaakt wordt. Klinkt logisch, maar ik had geen weet waar deze informatie gevonden kon worden. Dankzij mijn zijproject Micromobiliteit.nl weet ik dat nu wel. En reken maar dat ik dat ga gebruiken in mijn werk!

De openbaarheid is niet alleen waardevolle informatie, maar ook een leuk inkijkje in communicatie stijl. De sms-berichtjes van Mark Rutte rondom Corona-maatregelen zijn bijvoorbeeld ook openbaar gemaakt.