Nederlandse unicorns: de grootste Nederlandse start-ups (maart 2021)

Lange tijd werd er neerbuigend gedaan over Nederlandse start-ups. Er waren er niet veel en ze werden niet groot omdat er geen ondernemersklimaat is zoals in Silicon Valley. Dat is ineens verandert. Nederland telt steeds meer unicorns: internet start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard Euro. Dit is volledige lijst met Nederlandse unicorns.

Booking.com

Booking.com werd in 1996 opgericht (onder een andere naam). Het groeide als kool en werd overgenomen door Priceline, een veel grotere groep van reis websites. Booking.com was echter zo succesvol en groeide zo hard, dat de gehele groep is hernoemd naar het bedrijf.

Adyen

Adyen handelt het betalingsverkeer van de grootste bedrijven van de wereld af. Het begon met online betalingen, inmiddels maakt het ook betalingssystemen voor in winkels. Die werken naadloos samen met de webshop, waardoor online en offline winkelen versmelten.

Thuisbezorgd

Thuisbezorgd, inmiddels op de beurs bekend als Just Eat Takeaway is niet alleen groot in Nederland, maar ook in veel andere landen. Het bedrijf bokst op tegen de groten der aarde in de bezoringsmarkt, zoals Uber Eats. Thuisbezorgd is uniek omdat het eten bezorgd zonder zelf te bezorgen.

Mollie

Mollie biedt net als Adyen een online betalingssysteem aan. Het grote verschil is echter dat Mollie zich juist op de kleintjes richt en zo een eigen niche heeft gecreëerd. Mollie is sinds September 2020 een unicorn.

Messagebird

Messagebird, mede opgericht door Adriaan Mol die ook achter Mollie zit, richt zich op chat. Het biedt een platform waarop alle verschillende chatkanalen (Whatsapp, Facebook, etc.) van een bedrijf in een tool beheert kunnen worden. Het werd in Oktober 2020 een unicorn.

Elastic

Elastic bouwt een zoekmachine. Het is echter geen concurrent van Google. In plaats daarvan levert het de technologie van een zoekmachine aan andere bedrijven. Die kunnen deze gebruiken om hun interne informatie beter vindbaar te maken.

Elastic is onbekend voor veel Nederlanders, maar oprichter Steven Schuurman kwam in het nieuws toen hij flinke bedragen doneerde aan D66 en de Partij voor de dieren.

Gitlab

Gitlab is een tool voor ontwikkelaars. Met Gitlab wordt bijgehouden wie aan welke code werkt en worden updates doorgevoerd. Het zorgt er voor dat een groep programmeurs een stuk gemakkelijker met elkaar kunnen samenwerken.

Nederlandse unicorns bouwen tools, geen eindproducten

Opvallend aan de lijst Nederlandse unicorns is dat je van het merendeel waarschijnlijk nooit gehoord hebt. Alleen Booking.com en Thuisbezorgd verkopen een product.

De andere start-ups maken allemaal tools die anderen kunnen gebruiken om verder op te bouwen. Dat heeft wellicht een simpele oorzaak: Nederland kent maar weinig potentiële klanten. Het is opvallend dat een Thuisbezorgd zo groot geworden is, omdat Nederland maar een kleine markt is.

Om die reden is het niet gek dat Nederlandse start-ups tools maken in plaats van eindproducten. Die tools kunnen gebruikt worden door andere start-ups in landen waar wel een grote afzetmarkt is.

Toekomstige Nederlandse unicorns

Nog interessanter dan de huidige Nederlandse unicorns zijn de veelbelovende Nederlandse start-ups die het binnenkort tot unicorn kunnen schoppen. Hieronder vallen niet alleen bekende namen als Swapfiets en Picnic, maar ook minder bekende namen zoals Mews.