Nieuwe Hollandse Meesters: Thuisbezorgd bezorgt zonder zelf te bezorgen

Nieuwe Hollandse Meesters: Thuisbezorgd bezorgt zonder zelf te bezorgen

In de serie Nieuwe Hollandse Meesters licht ik uit wat bekende Nederlandse start-ups uniek maakt. Deze keer: hoe Thuisbezorgd een gigant in de bezorg wereld werd zonder zelf te bezorgen.

In 2000 begon Thuisbezorgd.nl als website waar online eten besteld kon worden. Inmiddels is het bedrijf beter bekent als Takeaway.com door verschillende overname’s van buitenlandse bedrijven. Door de nieuwste overname, het Amerikaanse Grubhub, is Thuisbezorgd weer flink in het nieuws.

Amerika is het thuisland van UberEats, wellicht de bekendste bezorger van maaltijden. Met de overname van Grubhub gaat Thuisbezorgd dus de strijd aan in het thuisland van de grootste concurrent.

Opvallend is het grote verschil tussen de twee bezorg giganten: Thuisbezorgd bezorgt eten zonder zelf te bezorgen.

Thuisbezorgd is namelijk slechts een tussenpersoon tussen consument en restaurant. Anders dan UberEats wordt eten bezorgd door personeel van het restaurant zelf.

Daardoor is Thuisbezorgd een stuk flexibeler. Het hoeft slechts met twee partijen rekening te houden in plaats van drie: alleen restaurants (het aanbod) en consumenten (de vraag). UberEats moet ook nog zorgen dat het genoeg bezorgers heeft.

Overigens zie je in grote steden, zoals Rotterdam wel dat Thuisbezorgd eigen bezorgers heeft. Buiten de grote steden is dit niet het geval. 75% van de bestellingen via Thuisbezorgd wordt door restaurants zelf bezorgd.

Thuisbezorgd is zo een stuk flexibeler. Nadeel is dat het bedrijf weinig invloed heeft op de bezorging zelf. Aan de andere kant, bezorgers van restaurants kennen hun producten beter, en zijn waarschijnlijk ook meer betrokken bij het restaurant.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *