TikTok en Bytedance willen zoekbalken vervangen met deze vliegwiel-strategie

TikTok lijkt het eerste sociale netwerk te zijn dat mijn generatie niet massaal gaat gebruiken. Niemand van mijn vrienden heeft het, ik downloadde het wel maar om te bekijken wat het nou is.

Ik kwam erachter dat de app extreem verslavend is, omdat het ontzettend goed is in elke keer nieuwe video’s te laten zien die je af wilt kijken. Keer op keer zijn ze grappig, interessant, leerzaam of origineel.

Dit algoritme dat bepaalt wat je te zien krijgt is dan ook Bytedance’s (TikTok’s moederbedrijf) échte product. Oprichter Zhang Yiming heeft eens aangegeven dat het doel is om de noodzaak van zoeken te vervangen. Zoeken als in, een zoekbalk op een website gebruiken.

Het tegenovergestelde van zoeken is vinden, dat wil zeggen iets goeds aanbevolen krijgen zonder zelf er iets voor te hoeven doen. En zoals al uit mijn eigen ervaringen bleek, is TikTok daar erg goed in.

Een algoritme heeft data nodig om beter te worden. Bytedance/TikTok heeft een vliegwiel-strategie die ervoor zorgt dat dit algoritme steeds beter wordt door steeds meer data te verzamelen.

Het begint met meten hoe goed je een video vindt. Dat doet het algoritme op meerdere manieren: bijvoorbeeld hoevaak je een video opnieuw kijkt, of je reageert en/of liket.

Deze data wordt gekoppeld aan een uniek identificatienummer (ID). Het unieke van TikTok is dat iedereen een ID heeft. Ook als je geen account hebt, dan is je ID gebaseerd op een unieke code van je telefoon. Anders dan veel apps word je bij TikTok niet geforceerd in te loggen: wat je leuk vind wordt toch gekoppeld aan je ID.

Ook als je een TikTok video in een andere app deelt hoeft diegene niet in te loggen. Maar ook hier wordt het gedrag weer opgeslagen in combinatie met het ID van diegene met wie je de video gedeeld hebt.

Het unieke vliegwiel van TikTok is dus goede video’s aan jou laten zien waarbij het algoritme leert op basis van hoe je met de video om gaat. Hoe beter de content, hoe eerder je deze met iemand zult delen, waardoor het algoritme ook van deze persoon (of eigenlijk zijn/haar ID) beter weet wat je leuk vindt, en ook voor diegene betere aanbevelingen kan doen.

Dit klinkt heel specifiek en alsof het alleen voor TikTok werkt. Maar de manier waarop dit algoritme werkt kan ook op andere plekken gebruikt worden. Als het algoritme maar snel kan leren wat je leuk vindt.

Dat brengt me bij Google en Amazon. Zij zijn de reuzen van “search.” Bij beide bedrijven staat de zoekbalk centraal en prominent op de website. Maar aanbevelingen doen, zonder dat je aangeeft waar je naar op zoek bent kunnen beide bedrijven niet goed. Jij moet echt aangeven wat je wilt.

“Browsen” (zoals je door een winkel loopt tot je wat leuk ziet) daar is het internet nog niet goed in. Op Amazon of Bol.com zoek je altijd naar een specifiek product of markt.

Ik zie de target market voor Bytedance dan ook elke plek waar je zoekt. De lijst met websites waar zoeken centraal staat wordt steeds langer hoe langer je erover nadenkt: Amazon, Google, Zalando, Airbnb, Picnic, etcetera.

Ik zie dan ook een wereld voor me waarin Bytedance TikTok’s algoritme gaat gebruiken voor andere dingen dan video. Het enige wat het nodig heeft is data.

Want waar zou je liever een trui kopen? Op Zalando, waar je zoekt op trui en dat de best verkopende truien ziet (of met de hoogste marge voor Zalando) of waar je standaard allerlei kleding te zien krijgt die aansluit bij jou smaak?