Schrijf je volledige beleggingsstrategie op papier

De wereld staat op zijn kop door Corona en de beurs is daarop geen uitzondering. Waar men op veel beleggersfora jaren “hoopte op een dipje om te kunnen inkopen met korting” beginnen nu steeds meer mensen het vertrouwen te verliezen. Ook vrienden vrezen voor een tweede dip en stappen nu uit met verlies.

Beleggen is per definitie onzeker. Juist door die onzekerheid is er geld te verdienen: jij bent degene die het risico neemt in de hoop een investering meer waard te maken. De uitkomst is onzeker, juist daarom durft niet iedereen hetzelfde gokje te wagen.

Door die onzekerheid ga je vroeg of laat aan je eigen belevingsstrategie twijfelen, ook al was je er eerst zo van overtuigd. De feiten zijn anders, is je strategie nog wel zo goed?

Daardoor heb ik geleerd dat je kraakhelder moet weten waarom je gaat beleggen, waarom je instapt, en wanneer je weer uitstapt. Het beste is om dit letterlijk op papier te schrijven.

Wanneer er onzekere tijden komen, en die zullen er komen, haal je dit papier tevoorschijn. Bij twijfel bekijk je hem nog eens en kom je openlijk tot inkeer. Want je strategie kan het op het moment slecht doen, dat betekent niet dat het is. Pas wanneer je af gaat wijken van je strategie kun je spijt gaan krijgen. Tot die tijd kun je niks fout doen.

Hoe voorkom je dan dat je vasthoudt aan een foute strategie. Pak weer het papiertje erbij. Hoe komt het dat je twijfelt? Negeer wat er op dit moment speelt. Is het nog een goede strategie ondanks de huidige markt? Blijf dan vasthouden aan je strategie. Zit er een fout in je strategie, ongeacht de huidige markt, dan is het tijd om je strategie aan te passen.

Nogmaals, er komt een moment dat je aan je eigen strategie gaat twijfelen, gegarandeerd. Van op dat moment je strategie aanpassen (bijvoorbeeld de markt proberen te timen) kun je later alleen maar spijt krijgen. Met alles wat je tot nu toe weet is het beste wat je kunt doen aan je strategie vasthouden. Want de toekomst weet je toch niet.

Overigens gelden deze twijfels ook voor een passieve strategie. Je kunt er niet immuun voor zijn. Voorbeelden zijn hoeveel je in obligaties belegt, geografische spreiding of koers of dividendbeleggen.