Meeliften op een platform: perfect voor de eerste keer ondernemen of een side project

In 2014 richtte ik Xiaomikopen op, in 2018 verkocht ik de website nadat de website gegroeid was tot riante inkomstenbron voor een student. Nu, als consultant, kan ik het nog steeds niet laten uit te pluizen waarom de website zo’n succes was.

Een van de redenen is het meeliften op een ander ‘platform’. Dat klinkt heel logisch, maar heeft best veel impact.

In mijn geval gokte ik precies op het juiste moment op Xiaomi. Toen ik begon breidde het bedrijf net uit naar andere landen dan China, maar van Europa was nog lang geen sprake. Xiaomi groeide en groeide, met een IPO, uitbreiding naar andere productcategorieën en uiteindelijk uitbreiding naar Europa.

Ik denk dat het meeliften op een platform perfect is voor wie voor het eerst onderneemt of voor een side project. Je hoeft niet vanaf 0 te beginnen. Het platform doet het gros van het marketingwerk, jij bouwt daar slechts op. Je doet dus pull in plaats van push marketing. Meeliften op een platform zorgt ook voor focus.

Natuurlijk ben je op die manier wel afhankelijk van het platform. Zo vreesde ik een tijd dat Xiaomi het onderspit ging delven van Oneplus, en begon ik zelfs Onepluskopen.nl. Maar ook het gebruiken van de naam voor de website is riskant.