Micromobiliteit Augustus update: verdubbeling van bezoekers door simpele aanpassing van URL

Sinds februari werk ik actief aan Micromobiliteit, mijn huidige zijproject. De website lijkt qua formule erg op Xiaomikopen en het is schitterend om weer te zien hoe zo’n website groeit en tot nieuwe inzichten leidt. Maandelijks ga ik daarom een update schrijven over de voortgang. Om te laten zien hoe leuk een zijproject is, en met tips als je zelf ook zo’n project wil beginnen. Dit is de update van augustus 2020.

Categorieën maken artikelen beter vindbaar

Nu er steeds meer artikelen op Micromobiliteit staan zijn bepaalde milestones moeilijker te vinden. Daar liep ik zelf ook tegen aan. Wanneer kondigde een deelscooter aanbieder aan in een bepaalde stad te beginnen?

Door de aanbieder en stad toe te voegen als categorieën is nieuws een stuk makkelijker te vinden. En het wordt nu al gebruikt: in de bezoekersgegevens zie ik mensen al de categorie van hun stad aanklikken om zo het nieuws bij te houden.

Updaten van pagina’s

De pagina’s van elke aanbieder is de cornerstone content van mijn website: de pagina’s die ik hoog in Google wil hebben. Maar door de snelle lanceringen in nieuwe steden waren deze niet up to date. GO Sharing lanceerde bijvoorbeeld in 12 steden in 12 weken en ik update de pagina’s niet elke keer.

Dat heb ik in augustus wel gedaan. Bovendien maak ik nu een todo aan in Things wanneer zo’n pagina geüpdatet moet worden. Zo hoef ik dat niet elke keer te doen, maar kan ik maandelijks alle updates doen.

Bezoekers verdubbelt door URLs aan te passen

De belangrijkste verandering in augustus was het aanpassen van de URLs van de pagina’s over aanbieders. Deze verschilden nogal. Meestal was het de aanbieder plus de stad, zoals ‘/Check-Rotterdam’. Lange tijd was ik niet zeker wat de zoekwoorden zijn die mensen gebruiken.

Uit de bezoekersgegevens en de Google Search Console blijkt dat er twee type zoekopdrachten zijn. Wanneer net in een stad gelanceerd is zien mensen de scooters in hun stad en zoeken op Google naar de aanbieder plus de stad, zoals ‘Felyx Groningen’. Een tijd na de lancering wordt dit minder, mensen nemen de scooters als een gegeven. Vervolgens wordt vele gezocht op aanbieder plus scooter, zoals ‘Check Scooter’. Deze laatste combinatie wordt by far het meest gebruikt.

Voor nu heb ik besloten dat nieuwsartikelen over lanceringen in steden als URL de aanbieder plus stad krijgen (/2020/07/go-sharing-oosterhout/’).

Pagina’s over de aanbieder krijgen als URL de aanbieder plus ‘scooter’. Deze combinatie wordt het meest gegoogeld, maar ik rankte niet goed op deze combinatie.

Het gevolg van deze aanpassing? Het aantal bezoekers op de aanbieder pagina’s is verdubbelt.

Dit toont het belang van het zo snel mogelijk beginnen van een zijproject, in plaats van verder uitdenken. Door te beginnen verzamel je data, die je beslissingen later kunnen leiden.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *