Ik gebruikte 3 jaar universitaire kennis om een voetbalspelletje te winnen

Al jaren spelen ik en mijn vrienden een online voetbalspelletje: Online Soccer Manager (OSM).

In OSM manage je een team. Je bepaalt de opstelling, de tactiek, traint spelers en handelt in spelers om een zo goed mogelijk team te maken.

Ik vind het leuk om dat met beperkte midellen te doen. Zo ben ik nu FC Oss, met doelstelling 16e maar ik sta nu 4e. De beste manier om flink te stunten in een competitie is door flink te handelen en met die winsten betere spelers te kopen.

In mijn finance college’s leerde ik altijd goedkoop te kopen, en duur te verkopen. Om van elke speler op de transferlijst uit te zoeken of hij goedkoop is is veel werk, maar met SPSS en Excel is dat zo gedaan!

Dus dacht ik terug aan statistiek en ontwikkelde ik met SPSS een formule om een schatting van de waarde van spelers te maken.

Die neemt leeftijd mee, omdat jongere spelers meer waard zijn omdat ze meer potentie hebben. Daarnaast kijkt de formule naar kwaliteit in aanvallen en verdedigen. Beiden zijn belangrijk, want een spits die ook goed kan verdedigen is meer waard.

Zo ontstond een formule die de waarde van een speler voorspelt. Deze voegde ik toe in Excel. Nu kan ik een keer de statistieken en vraagprijs van alle spelers op de transferlijst kopiëren en in Excel plakken, en bepaalt de formule de verwachte waarde.

Het Excel bestand in ontwikkeling

Deze wordt vergeleken met de gevraagde prijs. Excel geeft aan welke spelers mogelijk een lage prijs hebben voor hun waarde. Van deze potentiële koopjes wordt de echte waarde gevraagd (dat kost een paar muisklikken om uit te vinden, dus het scheelt dat dit alleen voor mogelijke koopjes gevraagd wordt). Op basis van deze informatie wordt vervolgens de mogelijke winst berekent.

De mogelijke winst is opgesplitst in twee winsten: snelle winst en maximale winst. Snelle winst gebruik ik aan het begin van de competitie, als iedereen nog een team aan het opbouwen is. Later in de competitie gebruik ik maximale winst, waarbij spelers voor een hogere prijs worden verkocht. De verkoop duurt dan langer maar er is wel meer winst.

Het resultaat van dit Excel bestand? Vroeger vergeleek ik in mijn hoofd de waarde van elke speler met de vraagprijs, zoekend naar spelers die goedkoop zijn. Nu kopieer ik de hele transferlijst en plak ik deze in een keer in een Excel bestand, zoek ik van een handjevol spelers de waarde op en worden zo razendsnel koopjes gevonden.

Het gevolg: ondanks dat mijn team een van de slechtste teams in de competitie is, is mijn teamwaarde de een na hoogste.

Een na hoogste team waarde met een team dat doelstelling 16 heeft. Ter vergelijking: FC Eindhoven heeft doelstelling 7 en Jong Ajax heeft als doelstelling kampioen worden.

Daarnaast heb ik flink aan mijn SPSS en Excel skills gewerkt. Zo was het een flinke klus om van de weergegeven prijs-notatie in OSM (5.19M) een rekenbaar getal te maken (5,19).

Update: na een tactische meesterzet tegen FC Eindhoven ben ik kampioen geworden. Onderstaand het team aan het einde van het seizoen, qua kwaliteit beter dan FC Barcelona.


Reacties

6 reacties op “Ik gebruikte 3 jaar universitaire kennis om een voetbalspelletje te winnen”

 1. Peter W avatar
  Peter W

  Geniaal dit!

  Nu corona ons treft doen we met wat gasten van het dispuut weer eens een OSM competitie. Kan je je excel bestand delen?

  1. Robbert avatar
   Robbert

   Hi! Zou je de lijst kunnen delen?

 2. Reinout avatar
  Reinout

  Ik doe het inderdaad net als jouw ouderwetse manier. 2.5 x waarde berekenen en dan het verschil tussen prijs en de maximale waarde.

  Zou jij je excel willen delen? Maakt mijn leven toch weer wat simpeler haha!

 3. Is het mogelijk om aan deze Excel lijst te komen?

 4. Kan je je excel file delen?

 5. Hi, gaaf bestand. Zou ik deze mogen ontvangen zodat ik het zelf zou kunnen gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *