Dit is waarom Amazon Prime en Blue Origin bestaan (2017)

Toevallig werd ik afgelopen week twee keer getipt over Jeff Bezos, CEO van Amazon, bij de Code Conference 2016. In de video wordt een stuk duidelijker waarom Amazon Prime bestaat, en waarom Bezos elk jaar een miljard Dollar investeert in zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Amazon Prime kost in Amerika $99 per jaar. Voor die prijs ontvang je gratis twee-daagse verzending van Amazon bestellingen, onbeperkt films en series bekijken via Prime Video, onbeperkt muziek luisteren via Prime Music, onbeperkt boeken lezen met Prime reading en nog een hoop meer van Amazon’s zusterbedrijven.

Amazon Prime bevat dus Netflix, Spotify én onbeperkt lezen voor een maandelijks bedrag dat lager is dan een maand Netflix!

Maar waarom investeert Amazon elk jaar miljarden in projecten die niet hun core business zijn, het verkopen van spullen? Het antwoord vinden we in de volgende quote, welke je rond 40 minuten terug kunt vinden in de video:

“When we win a Golden Globe, it helps us sell more shoes.”

Met Amazon Prime wil Amazon top of mind worden. Zie bijvoorbeeld onderstaande tweet (inmiddels niet meer beschikbaar): Amerikanen zoeken niet meer massaal via Google naar producten, maar vaker via Amazon!

Wie Amazon Prime heeft, zit namelijk al een beetje ‘gevangen’ in het Amazon netwerk: waarom zou je ergens anders bestellen als je al $99 per jaar betaalt voor gratis verzending? Met Prime Video, Music en Reading als lokkertjes om je aan te melden biedt Amazon Prime je ongelofelijk veel waarde.

Over dat gevangen zitten door Amazon schreef ik eerder al. Op een gegeven moment zit het zo in je systeem dat je niet meer kijkt voor betere kwaliteit of lagere prijzen bij de concurrentie!

Om terug te komen bij de quote, als Amazon dus betere films maakt voor Prime Video (en prijzen winnen) melden meer mensen zich aan voor Prime en raken ze dus verstrikt in het Amazon ecosysteem. En zo verkoopt het dus meer schoenen.

Een ander bedrijf van Jeff Bezos is ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Blue Origin wil in de toekomst korte reizen aanbieden naar de ruimte. Onlangs werd bekend dat Bezos elk jaar een miljard aan Amazon aandelen verkoopt en dit geld in Blue Origin stopt. Maar waarom?

Rond 52 minuten heeft Bezos het over de aarde en andere planeten. Er is geen betere planeet qua klimaat om te leven voor mensen dan de aarde. Daarom wil Bezos de aarde behouden om te leven en voor lichte industrie. Andere planeten zouden dan fungeren als industrie-planeten en grondstoffen-planeten.

Dat klinkt natuurlijk ver weg, maar het is nog niet lang geleden in de geschiedenis van de aarde dat we alles wat we nodig hadden in eigen land produceerden. Tegenwoordig worden producten over de hele wereld gemaakt en ingevlogen. Produceren op andere planeten is dan een logische stap.

Uiteindelijk is de missie dus niet heel anders dan die van SpaceX van Elon Musk. De manier om daar te komen verschilt wel: SpaceX verdient geld voor de ontwikkeling met het vervoeren van satellieten. Blue Origin wil dat doen met ruimtereisjes.